Karol - Zakład Przetwórstwa Mięsnego

Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Karol" powstał we wrześniu 2000 roku.

Bardzo dynamiczny rozwój oraz polityka właścicieli przedsiębiorstwa, którego głównym celem jest wysoka jakość produktu finalnego, pozwoliły skutecznie podjąć konkurencję w branży.
Zwiększająca się produkcja i sukces rynkowy firmy po dwóch latach działalności pozwoliły na rozpoczęcie rozbudowy i modernizację zakładu.

Uroczyste otwarcie odbyło się już w czerwcu 2004 r., kiedy to oddano do użytku nowe hale produkcyjne i kompleks biur administracyjnych.Do chwili obecnej trwają inwestycje w urządzenia i maszyny produkcyjne oraz transport.

W 2009 roku uruchomiona została własna ekologiczna oczyszczalnia ścieków.

W 2003 r. zakład zatrudniał około 140 pracowników, a obecnie liczba ta wzrosła do 180 osób. Dalsza perspektywa rozwoju stwarza możliwość na kolejne miejsca pracy. Wychodząc na przeciw wymaganiom jakościowym i zdrowotnym stawianym przez kraje Wspólnoty Europejskiej, wdrożono system produkcji bezpiecznej żywności – HACCP. Dodatkowo położenie zakładu w rejonie czysto ekologicznym daje status strefy ochronnej i pozwala na produkcję zdrowej i smacznej żywności.

W 2004 r. Zakład uzyskał certyfikat spełniający wymogi UNII EUROPEJSKIEJ, co pozwala produkować wyroby o najwyższej jakości.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Karol” jest jednym z niewielu w branży mięsnej , który w tak krótkim okresie czasu uzyskał tak silną i stabilną pozycję na rynku wyrobów wędliniarskich.